Warning: session_start(): open(/var/www/www/helysegek.hu/tmp//sess_qir85t0nhsprsrmhs57u00bvs0, O_RDWR) failed: Disc quota exceeded (69) in /var/www/www/helysegek.hu/www/main.php on line 22
Diéta, életmód, egészség
Maga a wellness szó már legalább a XVII. század óta létezik az angolban a ˝fizikai és mentális jólét állapota˝ jelentésben.
2016-03-08 13:08:25
Tudatos mozgás, rendszeres mozgásprogramok

Maga a wellness szó már legalább a XVII. század óta létezik az angolban a fizikai és mentális jólét állapota’ jelentésben. A mára nemzetközivé vált szó modern értelmezése is hasonló, bár valamivel speciálisabb. A múlt század 50-es éveitől az Egyesült Államokból kiindulva egy holisztikus, azaz teljességre törekvő egészségmegőrző koncepcióként terjedt el. Célja a jó közérzet, jókedv és kitűnő fizikai állapot biztosítása.

Főbb területei a következők:

- tudatos táplálkozás, az egyes élelmiszerek és élvezeti cikkek hatásának ismerete

- tudatos mozgás, rendszeres mozgásprogramok

- relaxáló és stresszkezelő módszerek, mint pl. autogén tréning, meditáció

- természettudatosság

Ma a wellnesst már a köznapokban nem általános koncepcióként, hanem inkább olyan módszerek, eljárások, programok (masszázs, fürdő, szauna stb.) gyűjtőneveként értelmezik, amelyek valamilyen módon a testi, szellemi és lelki jólét érzését fokozzák.

A wellness az idegenforgalmon és szállodaiparon kívül az árukereskedelemben is kedvelt reklámszóvá vált, kiterjesztve olyan dolgokra is, amelyek nem mindig állnak összhangban az eredeti wellness-fogalommal, pl. zoknit, teát, lekvárt, mágnesmatracot stb. reklámoznak ezzel a szóval.

Wellness kezelések és programok

Aerob edzés
Az aerob edzés elősegíti szervezetünk állóképességének növelését. Az általános erőnlét karbantartása, a testi-lelki egyensúly elengedhetetlen feltétele. Rendszeres edzéssel leküzdhetők a civilizációs ártalmak és a stressz okozta betegségek. A tréninget ajánlott hetente minimum 3 alkalommal végezni. Alkalmanként 30-60 perc már tapasztalható javulást eredményezhet.

Aerob sportok
Azok a sportágak tartoznak ide, amelyek a szív- és keringési rendszert fejlesztik. Az aerob sportok közé tartozik a gyaloglás, kocogás, országúti kerékpározás, úszás, és az egyéb, nem versenyszerűen űzött tevékenységek. Lényege, hogy a testmozgás közben a szervezet oxigén igényét a légzési és keringési rendszer biztosítani tudja, úgy, hogy nem keletkezik légszomj. A mozgás közben nem történik tejsavszaporodás, így nem alakul ki izomláz. A zsírégetés nem igényel túlterhelést.

Algapakolás
Magas ásványi anyag tartalmú algakészítmények testen való alkalmazása. Segíti a bőr regenerálódását, ásványi anyag pótlását, az anyagcsere megfelelő működését. Némely algafélének antibakteriális hatása is van.

Bőrradír
Apró szemcséket tartalmazó krém, mely alkalmazható arcon és az egész testfelületen is. Célja az elhalt hámsejtek eltávolítása.

Bioszauna
A szaunában a hőmérséklet 40-60 °C, a levegő páratartalma 20-40%. Különböző kiegészítő terápiákkal együtt alkalmazzák, mint színterápia,illóolajok. Felüdíti a testet, ellazít, vagy élénkít.

BMI
Body Mass Index -, magyarul testtömeg-index. A testtömeg és a testmagasság alapján számított érték. Egysége: testsúly osztva a méterben mért magasság négyzetével. Megmutatja, hogy a személy ideális testsúllyal rendelkezik-e.

Body Wrapping
A terápia lényege, hogy a testet méregtelenítő anyagokkal átitatott textillel tekerik be. Fő célja a szervezet méregtelenítése, de relaxációs és karcsúsító hatása is ismert.

Buchinger-Lützner léböjt kúra
Méregtelenítő kúra, mely a fogyást is elősegíti. Lényege, hogy a kúra alatt szilárd táplálékot nem viszünk a szervezetbe, csak folyadékbevitel van. Ügyelni kell a megfelelő ásványi anyag és vitamin utánpótlásra. Időtartama általában 2 naptól 10 napig terjed.

Candida diéta
A szervezetben lévő Candida gomba elszaporodása esetén alkalmazott diéta. Célja, hogy a Candiada egyensúly helyre álljon. Szénhidrát mentes étrend kialakítása elengedhetetlen, mivel a szénhidrát a gombák szaporodását elősegíti. Nem fogyaszthatók élesztővel készült ételek, és keményítőt tartalmazó ételek sem. A diéta minimum 3 hónapig alkalmazandó.

Cardiogépek- cardio edzés
Ebbe a csoportba tartoznak a futógépek, taposó gépek, ellipszisjárók stb. A cardiogépek a szív és keringési rendszer erősítését és karban tartását végzik. A cardio edzések során folyamatosan monitorozzák a pulzus- és vérnyomás értékeket. Optimális szinten a zsírégetés hatékony, mely a fogyókúrákat segíti.

Cellulitis masszázs
A szervezetből a káros méreganyagok eltávolítására szolgáló masszázs, mely a vér és nyirokkeringést aktivizálja. Dörzsmasszázs Növényi alapanyagból készült kefével, vagy kesztyűvel végzett masszázs. Eltávolítja az elhalt hámsejteket, felfrissíti a bőrt, selymes és fiatalos lesz. Serkenti a vérkeringést, az anyagcserét.

Finn szauna
Méregtelenítő hatású szauna melynek hőmérséklete 80-110°C között van , a páratartalma alacsony . A verejtékezés hatására méreganyag távozik a szervezetből. Szaunázás előtt zuhanyozzunk le, majd többször 5-20 percig tartózkodjunk benn. A szünetekben lehetőleg zuhanyozzunk le, de nem kötelező. A szaunázás után jó hatású a hideg vizes medence. Szaunázás után fontos a pihenés! Szívbetegeknek nem ajánlott.

Fitball
Speciális, levegővel töltött labdával történő edzésmódszer. A labdák mérete a testalkat szerint választható. Használható zsírégetés, alakformálás, általános kondicionálás, hajlékonyság kialakítása esetén. Segít a helyes testtartás megőrzésében. Nem terheli az izületeket, minden életkorban ajánlott.

Gyógymasszázs
Terápiás masszázs, melynek célja a mozgékonyság és vitalitás megőrzése, visszanyerése. Javítja a keringést, az izmokat ellazítja, segít a tartási zavarral küszködőknek, a betegségek és balesetek utáni felépülésben is fontos szerepet játszik. A masszírozáshoz gyakran olajakat használnak, melynek növényi kivonat tartalma erősíti a terápiás hatást.